Întâlnirea lunii aprilie din seria Behind the Business va fi găzduită de una dintre membrele noastre active din sucursala OFA Brasov, Patricia Corlade, co-fondatoare Elite Cars.
Descoperă detaliile și rezervă-ți un loc la eveniment aici.Pentru a o cunoaște mai bine și a descoperi parcursul ei inspirațional în lumea antreprenoriatului auto, vă invităm să citiți interviul de mai jos. O poveste despre curaj, determinare și succes într-un domeniu dominat de bărbați.
Lectură recomandată pentru orice femeie care visează să-și construiască propriul drum.
Interviu OFA cu Patricia Corlade, co-fondatoare Elite Cars
Patricia, povestește-ne despre începuturile tale în business.
Cum a luat naștere ideea Elite Cars? A fost un vis de demult sau o oportunitate apărută pe parcurs?
Cea mai mare parte a vieții mele profesionale s-a desfășurat în Bacău, din 2005 până în 2018 când m-am mutat în București în urma obținerii postului de Sales Team Leader în cadrul unei companii de leasing operațonal. Însă, din păcate pentru mine, acea schimbare la momentul respectiv nu s-a dovedit a fi ceea ce speram că o să-mi satisfacă nevoile profesionale, dar și nevoile de dezvoltare personală, iar după doar 3 luni în acea companie am concluzionat că nu este ceea ce mi se potrivește. De la momentul conștientizării am început să mă gândesc la un drum propriu. Având atâta experiență în domeniul auto pe atât de multe arii și funcții, automat că m-am gândit să dezvolt un business în domeniul auto.
Pentru că știam foarte bine ce înseamnă să devii reprezentant al unui brand și ce înseamnă să gestionezi un service, am știut din start că nu aceasta este zona mea de interes. În aceeași perioadă de timp am fost abordată de un fost colaborator din cadrul unei firme de leasing care m-a pus în contact un un alt colaborator de-al lui extern, care la momentul respectiv își dorea să-și dezvolte business-ul și în România, el fiind stabilit în Germania. Și așa a început povestea. Eu până la momentul respectiv depusesem deja dosarul pentru un proiect Start-Up Nation și îl și obținusem, astfel că în momentul în care mi-am cunoscut viitorul partener de business direcția exista deja și toate elementele convergeau. Acela a fost momentul în care am știut că aceasta va fi direcția de business în domeniul auto: vânzări de autovehicule noi și rulate, dar pe parte de rulate, preponderent din zona de young used cars, respectiv mașini cu 2-3 ani vechime, până în 100.000 km.
În concluzie, nu a fost neaparat un vis ci mai degrabă o ”consecință” a tot ceea acumulasem până la momentul respectiv ca și experiență și cunoștințe în domeniu, a fost mai mult o trecere firească de la administrarea unui business în domeniul auto, la dezvoltarea și deținerea unui business în domeniul auto, ceea ce este total diferit, dar se poate confunda ușor.


În ce an ați fondat Elite Cars și cu ce resurse ați pornit?
Ai început cu o investiție mare sau cu pași mici și siguri? Ce te-a motivat să mergi mai departe, chiar și atunci când a fost greu?
Provin dintr-o familie modestă, iar tot ce câștigasem eu până la momentul demarării proiectului personal, a acoperit în mare nevoile de bază, deci de investiție mare nici nu putea fi vorba, am fost nevoită să o iau cu pași mici și poate ca intr-un prim business e mai bine să se înceapa așa.
După cum spuneam, la inceput m-a ajutat și acel proiect Start-up Nation, a acoperit cheltuielile lunare de bază o perioadă de timp, ceea ce înseamnă enorm de mult pentru un business la inceput de drum.
Cred că pe mine cel mai mult și mai bine m-a motivat ambiția personală că pot și eu să construiesc ceva al meu în acest domeniu, că pot să reușesc pe forțe proprii într-un domeniu în care proprietarii de business-uri sunt majoritar bărbați.
După ce am demarat și am intrat în “horă” au început să mă motiveze alte elemente: echipa, oamenii din jurul meu, clienții, dorința și nevoia de a face lucrurile și mai bine și mai corect, cu toate că încă este un domeniu în care concurența neloială o întâlnim la tot pasul și asta ne afectează din ce în ce mai mult profitabilitatea, pentru că Autoritățile Române, dorind să-i mai “curețe” pe cei care nu lucrează tocmai legal, ne impun tot nouă, din ce în ce mai multe reguli și proceduri care se transpun în cheltuieli extra, inclusiv prin nevoia de a angaja personal suplimentar care să gestioneze cerințele noi ale Instituțiilor Statului.
Ulterior, când apar situațiile dificile și “greul” adevărat, te motivează cheltuielile, banii pe care trebuie să-i restitui finanțatorilor, în consecință, nu prea ai de ales, motivația e implicită!

Ai avut parteneri sau mentori care te-au susținut în acest drum?
Cum a fost să construiești o afacere în doi sau cu sprijin extern? Ce ai învățat despre dinamica parteneriatelor?
Așa cum spuneam, business-ul a demarat într-o formă de colaborare exclusivistă cu o companie externă, din Germania, proprietarul business-ului din Germania fiind un român stabilit acolo. Cu siguranță nu aș fi ajuns atât de departe, atât de repede dacă nu ar fi existat această colaborare inițială, însă, în aproximativ 1 an de la inceputul colaborării am constatat că viziunile noastre asupra acestui domeniu și model de business nu coincid și am considerat că e mai potrivit pentru ambele părți să ne dezvoltăm pe mai departe independent unul de celălalt.
Consider că parteneriatele sunt benefice și ajută în general, dar ca efectul unui parteneriat să fie cel scontat este foarte important ce parteneri îți alegi! Iar de cele mai multe ori de acest lucru îți dai seama pe parcurs, ca în orice alt aspect al vieții, dar da, consider că sunt benefice și necesare. Am mai dezvoltat și alte parteneriate între timp, unele funcționează și acum, altele s-au oprit pe parcurs, dar consider că e bine mereu sa rămân deschisă la noi oportunități.
Care a fost momentul de cotitură care a dus Elite Cars la nivelul actual?
A existat o decizie, un client sau o întâmplare care a accelerat dezvoltarea afacerii?
Nu știu dacă a fost o singură decizie sau o singură întâmplare sau un singur client… dar aș avea de menționat câte una din fiecare care au ajutat afacerea să treacă la nivelul urmator …
- Pe parte de decizie, faptul că am decis să mă detașez de parteneriatul inițial a fost un moment foarte important și a coincis cu momentul în care am reușit să obținem prima linie de finanțare de stoc. A fost momentul în care ne-am obținut independența din punct de vedere financiar, cu toate riscurile și temerile, s-a dovedit că a fost o decizie bună.
- Clienții care ne-au propulsat au fost cei care ne-au rămas loiali și au revenit la noi pentru achiziții ulterioare și ne-au recomandat, clienții recurenți care ne sunt și acum alături încă de la inceput. Avem un client în portofoliu care a cumpărat de la noi zeci de mașini deja și majoritatea de valori mari și foarte mari; atunci când reusești să câștigi astfel de clienți e un semn că ceva faci bine totuși și îți oferă o încredere suplimentară și o reconfirmare că ești pe drumul cel bun.
- Iar din punct de vedere întamplare, cred că faptul că locația inițială în care ne-am început activitatea în București, mai exact în Otopeni, a fost demolată efectiv, iar cu câteva luni înainte de demolarea clădirii când am fost anunțată de proprietar despre planurile lui, a trebuit să caut rapid variante de relocare și asta m-a determinat să aleg și să amenajez actualul showroom din Băneasa, care se alfă într-o locație premium și care este premium, exact la nivelul la care ne dorim să ne menținem pentru clienții noștri.

Într-o industrie dominată de bărbați, cum ți-ai găsit vocea ca antreprenoare?
Ce provocări ai întâlnit ca femeie în lumea auto și cum le-ai depășit?
Așa cum spuneam și un picuț mai devreme, pentru mine dezvoltarea unui business în domeniul auto a fost cea mai mare provocare pe care mi-am dat-o singură. Cred că pe mine cel mai mult și mai bine m-a motivat ambiția personală că pot și eu să construiesc ceva al meu în acest domeniu, că pot să reușesc pe forțe proprii într-un domeniu în care proprietarii sunt majoritar bărbații.
La inceputurile mele în domeniul auto, în 2006 când aveam doar 21 de ani, a fost foarte dificil, nu doar ca și femeie, dar cred că eram încă doar un copil, eram foarte tânără, m-am lovit de multe reacții variate: de la neîncredere din partea potențialilor clienți, la misoginism, sau chiar la gândul unor potețiali clienți că o relație profesională ar putea ușor duce într-o alt direcție.
La 27 de ani am devenit Director Executiv a unei locații a unui dealer auto care reprezenta mărci precum Mercedes-Benz, Land Rover și Jaguar, am luat-o cumva din nou de la capăt cu aceleași reacții din partea unor bărbați.
Cred că cel mai important a fost că am fost mereu fermă, verticală, corectă, echitabilă, m-am impus, dar nu într-o manieră agresivă, mi-am câștigat respectul, mai ales pe cel al bărbaților atunci când au văzut că sunt bine pregătită și am știut despre ce vorbesc și m-am prezentat în fața lor documentată și argumentată.

Cum ai construit încrederea clienților și loialitatea lor față de brandul vostru?
Care e secretul unei relații autentice cu clientul, într-un domeniu atât de competitiv?
Cred că în general cam toate țin de comunicare, atitudine și transparență. A fost foarte important că am fost corecți în piața și am făcut mereu ceea ce am spus că o să facem, așa se construiește încrederea, mai întâi trebuie să o câștigi, să o dobândești prin fapte, iar ulterior ești recomandat, iar clienții revin de fiecare dată la tine dacă menții nivelul de calitate inițial.
Eu întodeauna le spun colegilor, că noi de fapt prestăm un pachet de servicii, care includ și găsirea mașinii potrivite, dar și verificarea istoricului ei, și finanțarea ei, și transportul ei, și asigurarea ei, și verificarea ei în reprezentanța anterior livrării, și identificarea și omologarea ei, înmatricularea ei, și multe altele adiacente, procesul de vanzâre al unei mașini implică un cumul de servicii și acesta este de fapt rolul nostru, un rol multiplu.
În același timp ne-am câștigat clienții datorită faptului că întotdeauna le găsim soluții adaptate, orice tranzacție este unică și căutăm să adaptăm întreg pachetul de servicii pe specificul fiecărui client, sunt atât de multe variabile implicate în tranzacția unei mașini, dar cu atât mai multe sunt combinațiile posibile între toate aceste variabile!
Le-am oferit mereu liniște clienților și servicii complete, iar din momentul în care, în companie a intrat și partenerul meu de viață cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul serviciilor post vânzare în domeniul auto, le-am oferit o și mai mare liniște după ce au preluat clienții mașinile de la noi pentru că indifferent de solicitare au primit sprijin și îndrumare de specialitate.
Relația pe termen lung cu clientul începe abia după prima mașină livrată și odată cu toate solicitarile pe care începem să le preluăm ulterior din partea lui și tot suportul pe care i-l oferim după ce a intrat în posesia mașinii, asta face o diferență majoră și-l determină pe client să revină la noi și pentru urmatoarea achiziție, pentru că știe cât de lin a mers totul și cât de liniștit a fost că lucrurile s-au întamplat perfect fără prea multă implicare din partea lui.

Ce cifră de afaceri a avut Elite Cars în 2024? Care este viziunea ta pentru 2025? Cum reușești să echilibrezi creșterea financiară cu menținerea calității și a reputației?
În 2024 grupul de firme care deservește activitatea de vânzări auto a realizat o cifră de afaceri de 16 mil eur. Pentru 2025 ne-am propus menținere doar, având în vedere finalul lui 2024 și începutul acestui an, am considerat că e mai potrivit să fim ponderați și să nu se setăm așteptări nerealiste.
În ultimii ani, datorită creșterii tuturor cheltuielilor, a inflației, a dobânzilor, a salariilor, a concurenței, a costului marketing-ului online, și nu numai… efectul generat a fost de diminuare a profitabilității, ne-am menținut creșterea cifrei de afaceri, dar în defavoarea profitului.
Cu cât am devenit mai vizibili în piață și reperați de către toată lumea din jur: concurența, instituțiile statului, potențiali clienți, etc… cu atât mai mult a trebuit să fim mai atenți și la reputație și la imagine, dar și la menținerea, dacă nu chiar creșterea calității, din punctul meu de vedere, toate acestea se întrepătrund și se influentează reciproc.

Câți oameni lucrează azi în echipa Elite Cars și în câte locații activați?
Cum ai crescut echipa și ce valori transmiți în cultura voastră organizațională?
În prezent suntem cam 20 de persoane angrenate în activitatea de zi cu zi și activăm din 3 locații: București-Băneasa, Brașov și Bacău, dintre care de departe cea din Baneasa e cea mai generoasă în toate privințele. în 2019 am inceput în 4 oameni în 2 locații aproape concomitent, Bacău ți București-Otopeni, și acum suntem 20 în cele 3 locații!
Valorile și cultura noastră organizațională se reflectă și se transpun în modul în care ne oferim serviciile: comunicare, atitudine, transparență, corectitudine, atenție la detalii, adaptabilitate și flexibilitate.
Așa cum spuneam și mai devreme încerc să le insuflu încă din etapa primelor discuții, a interviului mai exact că noi de fapt prestăm un pachet de servicii, procesul de vânzare al unei mașini implică un cumul de servicii și acesta este de fapt rolul nostru, un rol multiplu.
Ce diferențiază Elite Cars de alți dealeri auto de pe piață?
Aveți un element-cheie care vă face memorabili? Un mod unic de a vă raporta la clienți?
Ne-am câștigat clienții datorită faptului că întotdeauna le găsim soluții adaptate, orice tranzacție este unică și căutăm să adaptăm întreg pachetul de servicii pe specificul fiecărui client, sunt atât de multe variabile implicate în tranzacția unei mașini, dar cu atât mai multe sunt combinațiile posibile între toate aceste variabile!
De asemenea, încercăm să cream un mic eveniment și o amintire plăcută clientului la fiecare livrare: îi oferim un mic cadou care cuprinde câteva accesorii practice pentru mașină, am surprins des cliente de ziua lor cu mașina direct la ele acasă sau la sediul firmei cu flori, sau realizăm diferite surprize adaptate clientului (de exemplu, am realizat un tablou din fotografiile realizate la toate livrările mașinilor unui client).
Dar cred că cel mai important aspect care chiar ne diferențiază față de orice alt dealer independent de auto rulate e faptul că noi efectuăm verificări în reprezentanța mașinii pe care urmează să o livrăm, anterior livrării, iar împreună cu procesul verbal de predare-primire înmânăm și un exemplar al raportului de diagnoză furnizat de service-ul de reprezentanță împreună cu garanția comercială oferitîă, astfel îi oferim clientului confortul psihic și linistea că pleaca de la noi în siguranță, cu o mașină în perfectă stare de funcționare și în regulă din toate punctele de vedere, atât tehnic, cât și estetic!
Iar încă un aspect pentru care suntem unici în piață e faptul că suntem singurii care avem în componența echipei un Manager After Sales care poate trata toate solicitările clienților după ce au intrat în posesia mașinii, indiferent de natura ei, pot primi îndrumarea și sprijinul necesar rezolvării în cea mai simplă manieră a oricărei solicitări.
Dacă te-ai întoarce în timp, ce ai face diferit ca antreprenoare?
Există decizii pe care le-ai schimba? Sau lecții pe care le-ai învățat cu preț mare?
Nu știu dacă neapărat aș face ceva diferit, poate că anumite decizii mi le-aș schimba dacă aș ști încă de la momentul luării acestora unde ar putea duce, dar din păcate lucrurile nu funcționează așa, sunt convinsă că atunci când am luat o decizie, în momentul în care am luat-o am considerat că e ce mai bună și cea mai corectă atunci și în favoarea companiei.
Din păcate atunci când sunt prea aglomerată, prea încarcată, cu termene limită și cu subiecte nu prea plăcute în rezolvare, am tendința să-mi pierd răbdarea și să uit de cele mai importante elemente: comunicarea și atitudinea. De asemenea, din pacate nici după atâția ani, nu am învățat cum să tratez conflictele și cum să le gestionez corespunzător pentru că nu îmi plac, iar tendința mea este să las de la mine, să nu reacționez, în speranța că se aplanează de la sine, dar din pacate ele doar se adună nerezolvate și la un moment dat îți explodează direct în față când ți-e lumea mai dragă, iar de aici apar cele mai neplăcute efecte secundare, părăsirea echipei de către unele persoane, un client nemulțumit care nu ne va mai recomanda sau nu va mai reveni tot la noi la urmatoarea achiziție, un finanțator cu care nu mai colaborăm…
Poate că lecția cea mai importantă pe care trebuie să o învăț este să nu mai acord atât de multă încredere oamenilor, să nu mai ofer șanse atât de ușor, să fiu puțin mai rezervată în acest sens, să verific mai mult, să monitorizez mai mult, cu toate că micromanagementul nu este nici recomandat și nici nu-mi este pe plac, dar câteodată cred că este necesar.
Mie îmi place să lucrez într-un mediu stabil și armonios, îmi place să am încredere în membrii echipei mele, îmi place să cred că fiecare își desfășoară activitatea în cel mai eficient și corect mod pentru atingerea obiectivelor fără să stea cineva în spatele lor să-i mai “motiveze” din când în când… Am în echipă oameni maturi și integri, profesioniști cu multă experiență în domeniu, cu astfel de persoane mai mult mă consult și le ofer sprijinul atunci când mi-l solicită, nu este necesar să-i monitorizez într-o formă aplicată.

Ce sfat le-ai oferi femeilor care își doresc să pornească un business în 2025?
Care e acel “ceva” care nu apare în cărți sau în cursuri, dar contează enorm?
Cred că orice femeie care dorește să părăsească pe calea antreprenoriatului trebuie să fie pregătită de foarte mult sacrificiu, de foarte multă răbdare până încep să apară primele rezultate, de foarte multă muncă, de multe nopți nedormite, de mult plâns, de multe griji, de mult stres, cine crede că e ușor… poate ar fi mai bine să nu-și risipească resursele pe care ar dori să le aloce unui business nou… cine știe cum a reușit persoana respectivă să cumuleze un capital pentru un astfel de demers și există riscul să risipească tot dacă nu e ancorată în realitate și nu e dispusă să facă absolut orice ca noul business să funcționeze.
De asemenea, pentru a exista șanse de succes recomand ca un business să fie deschis într-un domeniu cunoscut, domeniu pe care o persoană care vrea să pornească pe drumul antreprenoriatului să-l fi cunoscut anterior în fiecare detaliu, să fi lucrat efectiv în acel domeniu, ideal pe fiecare etapă și treaptă a lui. Fiecare domeniu are foarte multe substraturi, detalii care nu se văd, dar pe care e absolut necesar să le știi atunci când demarezi un proiect pe cont propriu.
Acum depinde foarte mult și de nivelul de business pe care și-l dorește fiecare, dar dacă scopul este ca în final să-și scoată doar un salariu decent din asta, atunci ar fi mai bine să rămână angajată, nu prea face sens în condițiile acestea.
Un business transformă o femeie, așa că ar fi bine să fie pregatită pentru transformare!
Și în final, cum arată o zi obișnuită pentru Patricia Corlade?
Cum echilibrezi viața personală cu ritmul unui business dinamic și de succes?
Ce simplifică obținerea acestui e echilibru e faptul că partenerul meu de viață este parte din business și lucrăm împreună, asta vine la pachet câteodată și cu provocări suplimentare și cu câteva discuții în plus între noi care sunt generate de zona profesională, dar per ansamblu consider că a fost o decizie câștigătoare pentru ambele părți, da mai mult cu plus.
Amândoi activând în domeniul auto de o viață întreagă, eu imediat fac 20 de ani, iar el vreo 25, cunoaștem foarte bine provocările domeniului și știm foarte bine cât de adaptabili trebuie să fim inclusiv cu timpul nostru.
Amândurora ne plac provocările, drumurile/deplasările, dinamica domeniului, spontaneitatea, noutățile pe care le aduce în fiecare zi, iar faptul că ne asemănăm din acest punct de vedere, ne ajută să ne completăm reciproc foarte bine, suntem amândoi acolo unde e nevoie de noi în companie, indiferent de subiect sau solicitare!