Vocea noastră se face tot mai puternic auzită prin dezvoltarea proiectelor la nivel internațional.
Conducerea patronatului OFA și a Federației FICSIMM au avut la Roma, în perioada 10-12 aprilie, o serie de întâlniri de lucru cu Ambasada României și două dintre cele mai importante confederații, ce reprezintă ecosistemul IMM-urilor din Italia: CONFAPI, confederație patronală de referință cu un istoric vast și reprezentare din anul 1947 a peste 1,2 milioane de angajați, și CONFLAVORO, principala asociație patronală care protejează și promovează interesele întreprinderilor mici și mijlocii italiene încă din 1984, reprezentând interesele a peste 700.000 de angajați.
Intâlnirile purtate și discuțiile punctuale au arătat o deschidere remarcabilă a acestor instituții către colaborare instituțională, dezvoltarea antreprenorială și proiecte comune care să promoveze și să susțină antreprenoriatul feminin ce reprezintă România și Italia.

Ambasada României în Italia, reprezentată cu eleganță și profesionalism de Excelența Sa, doamna ambasador Gabriela Dancau, sprijină cu convingere asemenea inițiative, pentru a valorifica dinamismul, profesionalismul și angajamentul femeilor antreprenor și a celor profesioniste implicate în diverse meserii liberale.
Domnia Sa a numit reprezentantele echipei conducerii OFA și FICSIMM drept ”adevăratele promotoare ale imaginii României în mediul internațional”.
Colaborarea noastră cu ambasada și celelalte confederații va continua prin organizarea de evenimente și proiecte commune, alături de o nouă misiune economică la Roma, menită să creeze noi punți de legătură între companiile românești și piața italiană.
Viziunea noastră asupra viitorului IMM-urilor românești și a colaborărilor internaționale, perspectivele noului cadru financiar european destinat acestora, colaborarea cu organizații italiene similare, dar și oportunitățile de atragere a investițiilor italiene în România, inclusiv în procesul viitor pentru reconstrucția Ucrainei, au fost subiecte discutate cu mare interes și cu date concrete, oferite de experții participanți la întâlnirile de lucru.
S-au purtat discuții proactive ce au vizat, de asemenea, și construirea de punți reale între afacerile conduse de femei, ci și consolidarea generală a cooperării transnaționale în sprijinul IMM-urilor dintre Italia și România, împărtășind experiențe și instrumente pentru a aborda mai eficient provocările care afectează astăzi ecosistemul sectorului de producție european.
Discuțiile și vizitele de lucru se vor concretiza prin semnarea de protocoale de colaborare care vor stabili direcțiile strategice de lucru, printre care:
- Implicarea activă în procesul de elaborare a documentelor strategice și a politicilor publice europene (Politica de Coeziune post-2027, Clean Industrial Deal, Affordable Energy Action Plan, pachetele Omnibus),
- Eficiența energetică în IMM-uri,
- Inovarea și incubatoarele de afaceri,
- Antreprenoriatul feminin,
- Accesul la fonduri europene directe.
Urmează definirea unui calendar de lucru și dezvoltarea de proiecte concrete, cu accent pe transformarea digitală, tranziția verde, creșterea competitivității, internaționalizare.
Protagoniștii întâlnirilor au fost echipele de conducere ale celor două confederații și le mulțumim pentru timpul acordat.
Din partea CONFAPI au participat Brigitte Sardo, președinte, Francesco Napoli, vicepreședinte, Andrea Paparo, Director relații asociative, Chiara Barbieri, președinte CONFAPI regiunea Nord Italia, Tiziana Serretta, președinte CONFAPI Sicilia și Daniela Ciacci, președinte CONFAPI Ancona.

Din partea CONFLAVORO au participat Laura Baldi, președinte divizia antreprenoriat feminin, Irene Botta, manager național al Relațiilor Instituționale și av. Paola D’Agostino, președinte și secretar general al Conflavoro Impresa Donna.

Din partea noastră au participat:
- Mirabela Miron, președinta Organizației Femeilor Antreprenor (OFA), și președinta Federației pentru Inovare și Competitivitate Sustenabilă în IMM-uri (FICSIMM), antreprenoare, președinta grupului de firme AVISSO;
- Ana-Maria Icătoiu, prim vicepreședinta OFA și vicepreședinta FICSIMM, responsabilă cu politicile publice și afacerile europene, consultant fonduri europene și expert finanțări nerambursabile;
- Amalia Georgescu, prim vicepreședinta OFA și vicepreședinta FICSIMM, responsabilă cu dezvoltarea și parteneriatele strategice, antreprenoare în domeniul producției (BIOCOMP) și consulțanță marketing și organizări evenimente (AGEO Events).
- Geta Lupu, membră OFA, avocat și președinte Asociația Justiție pentru Minori Iași.
Mai multe detalii și fotografii despre vizitele oficiale, se pot găsi pe paginile de comunicare ale Ambasadei României in Italia, CONFLAVORO și CONFAPI.